MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

Farlige notater

Af: Benny Ehrenreich

Omtanke og samvittighedsfuldhed er påkrævet, hver gang en diagnose nedfældes i journal og lægekorrespondance. Jeg indlagde en ung mand med akut abdomen. Fem dage senere modtog vi en epikrise, hvori der, foruden apendicitdiagnosen, var anført ICD-10-koden F10.1, skadeligt brug af alkohol. Det er faktuelt forkert, da han er velfungerende socialt og fysisk. Men han havde formentlig oplyst et forbrug over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse, og hospitalet forventer DRG-point for diagnosen.

Efter indførelsen af sentinel datafangst diagnosekoder vi alle konsultationer. Er den valgte ICPC-kode så altid korrekt, eller tildeles skarpe diagnoser – f.eks. P19, Stofmisbrug og P76, Depression – nogle gange på usikkert grundlag? Patienterne kender risikoen: En patient ønskede ikke henvisning til tiltrængt psykiatrisk hjælp, fordi hun frygtede stigmatisering med en psykiatrisk diagnose.

Andre negative konsekvenser af journalføringspligten bekymrer mig. Vi opfordres bl.a. til at notere patienters alkohol- og tobaksforbrug. Til hvad nytte? Når man spørger patienter, hvor mange genstande de drikker, udløses let en forsvarsreaktion, der blokerer for videre dialog om at reducere forbruget. Det tjener således ikke noget formål at sætte tal på. Tværtimod: Indholdet i journalen kan have alvorlige konsekvenser, når der skal skrives attester til politiskole, forsikringsselskab og adoptionsbureau.

Når nu vi har journalføringspligt og skal anføre, hvad vi ved på erklæringer til myndigheder og pensionsselskaber, er det nærliggende at undlade at spørge til, endsige notere, kvantitet af alkohol, tobak o.a. samt fortrinsvis vælge »bløde diagnoser« – som P03, Nedtrykthed og Z29, Socialt problem – frem for mere skarpe og problemfyldte. For hvis patien
terne ikke er trygge ved at fortælle os sandheden, så får vi den heller ikke og måske ikke engang deres henvendelse ved sygdom. Vi er primært patientens egen læge og må stedse have øje for, om det, vi noterer eller bringer videre, tjener et rimeligt formål og er i patientens interesse.

Debatartiklen Raske mennesker bliver patienter problematiserer endnu et aspekt af diagnosejagten. Månedsskriftet formidler ydermere nuanceret viden til skærpelse af den sunde dømmekraft. God fornøjelse!

Benny Ehrenreich

Seneste nummer
Seneste nummer
MediBox