MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

Mød forventningerne der, hvor patienten er

Af: Lisa Piontek

Har vi for store forventninger, eller møder vi for store forventninger? Det kommer an på patienten. Patientrollen er under forandring, og vi skal kunne se diversiteten. Mange af os har i dag store forventninger til, at vores patienter forstår information, er motiverede, vil deres egen sundhed, og at de følger planlagte forløb og behandlinger. Men vi skal huske, at den moderne patient både kan være tryg og ressourcestærk og en svag patient.

Når sygdomme og smerter − fysiske som psykiske − fylder meget, kan selv den mest ressourcestærke patient blive svag.

De ressourcestærke patienter kan være offensive, målrettede og krævende i deres adfærd. Der kan være en forventning om en vis udredning eller behandling eller blot et krav om en hurtig tid hos lægen. Hvis vi er dygtige nok, evner vi at møde patienten der, hvor han eller hun er.

Det gælder fx den hjertesyge, der har brug for, at vi er fagligt opdaterede, og at hjælpen er førsteklasses. I artiklen om hjertesvigt, ”Kronisk systolisk hjertesvigt” kan du, som er lidt ”feinschmecker” i forhold til patienter med kronisk hjertesvigt, høre om årsager, behandling og ikke mindst få råd om, hvordan vi kan hjælpe patienten i forhold til egenomsorg, når de er afsluttet til almen praksis. 

Så er der den skrøbelige patient med selvskadende adfærd. I artiklen ”Selvskade – den skjulte lidelse” kan du lære mere om, hvorfor den unge skader sig selv, og hvorvidt vi bør spørge ind, når vi ser patienten i anden sammenhæng. 

Børnene er også patienter. I Danmark er der over en million børn. Så selvom hovedparten af patienterne i almen praksis er ældre, fylder børnene en del. Nogle af de undersøgelser og procedurer, barnet skal igennem, kan være smertefulde og traumatiserende. Hvad kan vi gøre for at lette forløbet for barnet? I artiklen ”Smerter hos børn” får du god viden og simple, gode fif.

Når du har læst artiklerne i denne udgave, er jeg sikker på, at du føler dig bedre rustet til mødet med dine patienter, uanset om mødet gælder den ressourcestærke, den svage, den unge eller den gamle patient. 

God sommer og god læsning!

 

Forfatter email

Lisa Piontek: nobody(at)editee.dk

Seneste nummer
Seneste nummer
MediBox