MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

De svære balancer

Af: Lotte Hvas

Det er ikke altid let at være praktiserende læge! Tag nu for eksempel sygemeldinger, skrevet i bedste mening for at skåne en belastet patient. I stedet for at være en hjælp, risikerer en sygemelding at virke stik mod sin hensigt, og vores omsorg kan blive det sidste skub til patientens varige placering uden for arbejdsmarkedet. Heldigvis er der opmærksomhed på problemet, og takket være mulighedsattesten, der kom i stedet for de klassiske »kryds og bolle-erklæringer«, er praktiserende læger sluppet for at skrive skønsmæssigt ca. halvdelen af de sygemeldinger, de gjorde før. I stedet kan vi fokusere på muligheden for, at patienten kan blive på arbejdspladsen. I månedens blad kan du læse om de dønninger, det skabte, da læger ikke bare pr. automatik vil sygemelde, men hellere lægge op, til at problemerne blev løst mellem arbejdsgiver og arbejdstager.
Mennesker med uforklarlige symptomer er en anden udfordring i almen praksis. Også her er det svært at finde den rette balance. I hvor høj grad skal vi acceptere, ignorere, støtte, presse, skåne eller opfordre til at forsøge at holde ud lidt endnu? I dette nummer bringer vi en yderst læseværdig artikel om kronisk udmattelsessyndrom skrevet af de almenmedicinske professorer Kirsti Malterud og Hanne Hollnagel. Netop fordi artiklen er skrevet af praktiserende læger med stor viden og årelang erfaring med problemstillingerne, bliver deres beskrivelser og forslag så relevante for os, der sidder og slås med problemerne. Ved at give patienterne en forklaring på tilstanden og en tro på at tilstanden kan helbredes, er det muligt at hjælpe dem til bedre at håndtere de uheldige stimuli, der har sat kroppen i en kronisk alarmtilstand.
Nogle mennesker har rigeligt at stå i mod med, andre har i forvejen så mange sten i rygsækken, at selv den mindste ekstra sten kan få læsset til at vælte. Det er kendt viden i almen praksis, og det vil altid være en af vores kernekompetencer at vurdere, forstå og påvirke balancen mellem resurser og belastninger.

Seneste nummer
Seneste nummer
MediBox