MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

Redaktørens tanker

Af: Janne Fangel Jensen

Rygsmerter – et smertensbarn 

Indrømmet – når emnet for en patient i min kalender er ryggen, kan jeg blive en smule træt. Problemet er tit langvarigt, og patienten har været til scanning, fysioterapi eller speciallæge. Og nu er hun hos mig igen. Måske med et ønske om udredning, behandling eller diagnose, som jeg har svært ved at indfri. 

Men som artiklen om rygsmerter i dette nummer på side 948 beskriver, er det sjældent muligt at stille en strukturspecifik diagnose. Rygsmerter skyldes diffuse signaler fra muskler og bindevæv, som hjernen ofte fejlagtigt opfatter som potentielt farlige. Psykosociale faktorer spiller ind, og patienter med langvarige rygsmerter veksler mellem at have gode og dårlige perioder. 

Artiklen betvivler effekten af smertestillende medicinsk behandling, som er vores kendte løsning, når operation ikke er på tale. I mine øjne skal vi ikke gå uden om analgetika, men selvfølgelig overveje, om patienten faktisk har gavn af behandlingen. Ligesom vi gør med fysioterapi, kiropraktik eller akupunktur. Det vigtigste er, hvad der i patientens øjne giver lindring. Vi skal dog tænke os grundigt om, inden vi opstarter opioidbehandling.

Når en patient med rygsmerter lidt bebrejdende spørger: Skal jeg så bare leve med det?, er det svært at svare JA uden at føle usikkerhed. For hvad nu, hvis vi ikke har opdaget den virkelige årsag, og hvis vi kunne gøre mere for at lindre smerterne? Det kræver mod at begrænse udredningen og ændre fokus.

Artiklen støtter mig i, at der er grænser for diagnostikken, og at netop det at hjælpe patienten til at leve med rygsmerter kan være lægekunsten. Her er patientuddannelse, opretholdelse af aktiviteter, træning og egenomsorg nøgleord. Samtidig må vi ikke overse en malign eller anden alvorlig årsag.

I denne måned kan du også læse om bl.a. skelen, vulvodyni og hudsygdomme i scrotum. 

God fornøjelse!

Forfatter email

Janne Fangel Jensen: jannefangel(at)gmail.com

Seneste nummer
Seneste nummer
MediBox