MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

Hjem > MAP > 2018 > Maj

For tidligt eller for sent

Af: Jon Eik Zwisler

Der er et øget fokus på forebyggelse og tidlig intervention i primærsektoren; tanken og ideerne er gode, vejen er lang og ikke uden sving og huller. Et område, der i lang tid har været genstand for forebyggende indsats, er graviditet. En velkendt tilstand er perinatal depression, men er vi gode nok til at opdage tilstanden og intervenere? 

En undersøgelse i København ved 2. graviditetsundersøgelse hos praktiserende læge, bygget op omkring et spørgeskema som screeningsredskab, fandt – overraskende? – mange kommende forældre med risiko for udvikling af depression. Der var i projektet hurtig adgang til psykolog, også for vordende fædre. Det er ikke en reel mulighed med hurtig psykologbistand i offentligt regi med de nuværende aftaler for primærsektoren. Selvom vi kan finde personer i risiko for en lidelse, har vi fortsat behov for, at der er et reelt tilbud om god og tidsmæssig relevant behandling. En anden udfordring er screeningsprocessen – vil for mange ”raske” vordende forældre blive sendt til unødige psykologsamtaler for tidligt, hvis en sådan intervention blev implementeret? Kunne egenomsorg efter samtale med praktiserende læge overflødiggøre henvisning til psykolog?

Egenomsorg kan forebygge sygdom og udvikling af sygdom, fx i form af fysisk træning i behandlingen af artrose i større led. En anden dimension for egenomsorg er menneskers selvopfattelse. Kan træning i skrivning blive et tilbud ved rehabilitering efter svær sygdom? Etableringen af et skriveværksted for kræftramte katalyserede deltagernes mulighed for en re-orientering af selvforståelsen og forholdet til andre mennesker beskrives i en artikel i dette nummer. 

Egenomsorgen for den praktiserende læge selv kan foregå som Mindful Self-Compassion, en effektiv metode til håndtering af stress og selvkritik. Der kan nævnes mange årsager til empatiudbrændthed, Defensiv Medicin kunne være én. Begrebet Defensiv Medicin opfattes ganske forskelligt og overraskende bredt hos praktiserende læger. Begge artikler giver indsigt.

God læselyst.

Forfatter email

Jon Eik Zwisler: jz(at)dadlnet.dk

Genveje

Seneste nummer
Bestil iPRAKSIS
MediBox