MAP Log ind

Som medlem kan du forbinde til månedsskriftet.dk og læse tidligere artikler og tidsskrifter.

Spørgsmål vedr. log ind kontakt Månedsskriftet på tlf. 35 26 67 85.

Glemt kodeord
×

Tabets præmisser

Af: Dorte Ejg Jarbøl

”Det er, fordi angsten har udviklet sig til en syg frygt for at fejle, at vi går ned med stress og udbrændthed i alle livsaldre. Og det er, fordi sorgen er blevet noget, vi skal gemme væk og skamme os over, at flere og flere får piller og terapi, når livet rammer hårdt. Men det gør livet jo – vi har det kun på døden og tabets præmisser. Det er det, der gør det så stort – men det også det, der gør, at det gør ondt”. 

Sådan slutter artiklen af sognepræst i Marmorkirken Pia Søltoft i dette januarnummer af Månedsskriftet. Med inspiration i Kierkegaard, der i 1844 skrev om angsten som et ”grundvilkår, der sidder og lurer, som en eksistentiel sitren, der gør os i stand til at se muligheder”, problematiserer hun over de store eksistentielle omvæltninger i livet, der kan få angsten til at fylde. Den eksistentielle forandring, der også kan bunde i tab, og hvor sorgen er en naturlig følge af et sådan tab. Ifølge 

Kierkegaard betinger glæde og sorg hinanden. Som Søltoft skriver: ”man sørger ikke over tabet af noget ligegyldigt”. Et væsentligt budskab, der også kan bruges i mødet med patienterne. 

I praksis møder vi jo netop patienterne i alle livets faser – både de lykkeligste og de sorgfyldte. I faser med fortvivlelse og med håb. Vi møder patienter i krisestunder, der kan være voldsomme − for den enkelte – og for lægen på den anden side af bordet. 

I den hektiske dagligdag med korte, afgrænsede problemstillinger og en overbooket kalender er den enkleste løsning nogle gange at se på angsten og sorgen som dysfunktioner, der skal helbredes og fikses. I ønsket om at lindre glemmer nogle af os at se på sorgen som en helt normal reaktion på tab. Kunsten i hverdagen er at skelne mellem det ”normale” og det behandlingskrævende. Søltofts refleksioner i artiklen angsten, glæden, sorgen og fortvivlelsen giver stof til eftertanke og selvransagelse.

Rigtig godt nytår til alle

Forfatter email

Dorte Ejg Jarbøl: DJarbol(at)health.sdu.dk

Genveje

Seneste nummer
Bestil iPRAKSIS
MediBox